· 

1 op de 2

Waarom is 1 op de 2 personen chronisch vermoeid?

Waarom heeft 1 op de 2 personen kans op overgewicht?

 

Heb jij wel eens van het MTHFR-gen gehoord??

Ik ook niet, tot ik er een aantal jaren geleden achter kwam dat mijn lichaam een MTHFR-gen mutatie had ofwel een gen beschadiging.

MTHFR staat voor MethylTetraHydroFolaatReductase

 

Een gen is een stukje DNA wat staat voor een eiwit, een molecuul of een enzym. Het MTHFR-gen geeft aan hoe het MTHFR enzym gemaakt moet worden. Echter een foutje in het gen betekent vaak ook een foutje in het enzym en dat kan voor zeer grote problemen zorgen in ons lichaam.

Het MTHFR enzym zorgt namelijk voor het methyleringsproces in ons lichaam, wat ontzettend belangrijk is voor het goed functioneren.

Methylatie is een biochemisch omzettingsproces dat miljarden keren per dag plaats vindt. Door het methyleren van bepaalde genen kan de genetische aanleg voor obesitas en het krijgen van bepaalde ziektes worden uitgeschakeld (epigenitica)

Het MTHFR enzym is zeer belangrijk in dit proces. Bij methylatie wordt het gen “gelezen” echter bij beschadiging (mutatie) mis je stukjes en krijg je dus een verkeerd “recept”. Dit kan het verschil zijn tussen ziekte en gezondheid.

 

Hoe werkt het?

Het MTHFR enzym is verantwoordelijk voor het omzetten/methyleren van inactief foliumzuur (vitamine B11) naar een actief foliumzuur. Als het lichaam namelijk foliumzuur opneemt is dit niet meteen actief. Het moet worden “aangezet” geactiveerd voordat het door ons lichaam gebruikt kan worden.

Dit geldt niet alleen voor foliumzuur maar ook voor vitamine B12, wat ook een zeer belangrijke vitamine is.

Als het dus niet goed werkt raakt het hele proces verstoord wat invloed kan hebben op de volgende processen:

  • de energieproductie

  • de hersenchemie

  • het herstelvermogen van de cellen

  • immuunreactie

  • het ontgiftingsproces

  • ontstekingen

  • de anti-oxidantproductie

 

Het is onmogelijk om hiervan alle directe gevolgen op te sommen omdat het een behoorlijke lijst is met vermoeidheidsklachten, obesitas en auto-immuun ziektes boven aan de lijst.

(lijst is via contact wel op te vragen)

 

Veel klachten komen overeen met B12 tekort, leverproblemen, schildklierproblemen enz. Maar dat is logisch omdat dit vaak een direct gevolg is van problemen in het methyleringsproces.

 

 

Het schijnt dat 1 op de 2 Nederlanders deze genmutatie heeft!!

 

Je zou dus verwachten dat veel mensen bekend zijn met dit probleem???

 

Toen ik het eenmaal wist, was mij meteen duidelijk waarom de ongewenste kilo's, de vertraagde schildklier, een auto immuunziekte, chronisch vermoeid.

 

Het beste om ervoor te zorgen dat je toch goed in je vel zit is te kiezen voor zo min mogelijk gifstoffen binnen te krijgen!

Denk hierbij aan “voeding”, fastfood, frisdrank, alcohol, medicijnen (een hele giftige) en ook het water!

Door veel groene groenten en vooral de bittere groenten zoals spruiten, brocolli, witlof, chinese kool, knoflook, gember te eten. Maar ook fruit en noten kunnen een gunstige bijdrage leveren.

 

Als extra ontgift ik al een tijd met pure aloë vera drinkinggel en als suppletie gebruik ik actieve B12 en actieve foliumzuur in de vorm van een smelttablet.

 

Of ik er al ben?? Nee zeker niet!

Of ik me beter voel?? Absoluut, veel beter!

 

Mocht je na aanleiding van het bovenstaande een vraag hebben, schroom niet en stuur een berichtje!

Misschien niet meteen antwoord, maar altijd antwoord!

 

 

Liefs AngeLien

Reactie schrijven

Commentaren: 0